BRAIN_50Het lijkt een simpele vraag misschien maar ik worstel ermee. Het houdt me bezig. Wie ben ik? Wat is mijn definitie?

Ik weet wie ik ben in relatie tot een ander; ik ben dochter, moeder, vriendin, echtgenote, buurvrouw, zus, collega. Wat zegt dat? Het vertelt iets over hoe ik mij verhoud tot een ander maar zegt het iets over mij?

Ik kan een hele lijst aan eigenschappen opnoemen die ik bezit. Tenminste, eigenschappen die ik bezit naar mijn eigen subjectieve waarneming. Ik kan ze vervolgens indelen in categorien; Handig, Onhandig, Leuk, Stom, Goed, Fout, Gewenst, Ongewenst. Uiteraard deel ik ze in naar mijn eigen subjectie beoordeling.

De Uitvinder kan je anekdotes vertellen waarin verschillende eigenschappen van mij naar voren komen. Leuke, minder leuke. Wat hij je vertelt is waarschijnlijk gekleurd door de betekenis die hij eraan geeft, het gaat tenslotte over zijn beleving. Zijn subjectieve beoordeling van zijn subjectieve waarneming van mij.

Smurfin kan je anekdotes vertellen waarmee zij de door de Uitvinder beoordeelde waarneming, weerlegt. Wie heeft er meer gelijk?

Ik denk dat ik alle mogelijke menselijke trektjes wel bezit, in meer of mindere mate. Dan zou ik in theorie een scoreprofiel kunnen maken. Of laten maken. Misschien ben ik dan het gemiddelde, hetgeen ‘in het midden’ ligt.

Maar wat als de scores dermate ver uiteenlopen dat er geen zinvol gemiddelde te vinden is? Hoe verder de uiterste waarden uit elkaar liggen hoe minder je kunt met de gemiddelde waarde; het zegt niet zoveel. Wie heeft dan het meest accurate profiel?? Wie bepaalt WELKE het meest accuraat is en wat zijn de gehanteerde criteria. Wie heeft deze opgesteld en waarom deze en niet andere?

Wie ben ik?

Ik ben meer dan hoe ik mij beoordeel. Ik ben ook meer dan hoe men mij beoordeelt (wie die men ook mag wezen). Iedere beoordeling wordt gevormd vanuit de overtuigingen, het wereldbeeld, van hoe het zou moeten zijn volgens degene die beoordeelt.

Hoe kan ik weten wie ik ben als iedere kwantificering geboren is vanuit beoordeling. Subjectieve beoordeling. Als alle subjectieve waarden wegvallen en objectieve waarden niets toevoegen, is dan de definitie van wie ik ben niet exact dat?

Ik Ben