Waarom leidt iets eenvoudigs als tv kijken regelmatig tot irritatie? Het lijkt zo simpel. Dat is het ook, zolang je alleen bent. Krijg je te maken met andere mensen, dan krijg je te maken met problemen…

Zonder dat we ons ervan bewust zijn, kijken we met verschillende bedoelingen tv.

We kijken naar een programma wat we om de inhoud willen zien, informatief dus. Wie er mee wil kijken,  prima maar laat ons met rust, beweeg je niet en wees stil!! Als we ‘ons programma’ zonder gezelschap kijken, is dit helemaal prima.

Daarnaast kunnen we tv kijken met een (onbewust) sociale bedoeling. We vinden het programma leuk , maar het is vooral belangrijk dat we het samen kijken. In ons eentje zou het programma ons vast niet tot het einde boeien. Juist het samenzijn maakt het interessant. Iedeneen mag meekijken en ze hoeven niet stil te zijn. Morgen kijk je met een blij gevoel op de avond terug, maar wat er op tv was  ben je vergeten.

Uiteraard zijn tussen Informatief en Sociaal allerhande mengvormen te bedenken.

Zolang iedereen met dezelfde intentie, naar hetzelfde programma kijkt is er niets aan de hand. Informatief betekent klep dicht, sociaal betekent gezellig! Maar stel dat we niet van elkaar weten met welke bedoeling we naar een programma kijken?

Zij denkt : he gezellig! Ze gaat er lekker voor zitten en begint met becommentarieren zodra de begintune start.
Hij dacht: ‘Zo, dat moet ik zien! Dat mag ik niet missen!’ en denkt nu waarschijnlijk iets heel anders.

Eerst was hij verrast door haar gekwebbel maar daarna toch best boos. Ze zat verdorie door zijn programma heen te kletsen! En nu was ze nog verdrietig ook, dat zal helemaal lekker worden. Waarom laat ze hem niet een keer gewoon zijn programma kijken!?

Toen hij haar gebabbel onderbrak met een nors ‘Wees stil!’ was ze erg geschrokken. Ze zouden toch samen gezellig tv kijken, waarom deed hij dan zo boos tegen haar? Ze had het gevoel dat ze het nooit goed deed. Nare man!

Ze hebben allebei gelijk. En ze hebben allebei een rotavond….. Het kan nooit kwaad eens bij elkaar te informeren met welke achterliggende bedoeling je een programma wilt zien. Ik zeg maar …